top of page

Dit zijn de tien beste films van 2021

Bijgewerkt op: 14 jan. 2022

Door de onverwachte sluiting van de bioscopen eindigt het filmjaar in mineur. Gelukkig zag Humbug in 2021 heel wat hoogtepunten op het grote scherm passeren. Deze tien films staken er bovenuit – in willekeurige volgorde.


Uit 'Petite maman'.
Uit 'Petite maman'.

The worst person in the world

Joachim Trier overtreft zichzelf met een bitterzoete romantische komedie over een wispelturige jonge vrouw die in de knoop ligt met haar gevoelens en nog steeds niet heeft uitgemaakt wat met haar leven aan te vangen.


Nog te zien in de bioscoop.


Petite fille

Sébastien Lifschitz volgt in deze ontluisterende documentaire de dagelijkse strijd van de achtjarige Sasha om zichzelf te mogen zijn. Dat levert een even intiem als ingetogen portret op van een meisje dat in een jongenslichaam ter wereld kwam.


Lees onze recensie hier.

Bekijk deze film thuis via Cinema bij je thuis.


Nomadland

Chloé Zhao’s Oscarwinnende, alom bejubelde film is een bijzondere roadmovie waarin de zestiger Fern (de rol van Frances McDormand) van de ene onderbetaalde job naar de andere rijdt en zo een ‘andere kant’ van Amerika beleeft.


Lees ons artikel hier

Bekijk deze film thuis via Disney+.


The father

Met dank aan Anthony Hopkins verandert The father, de debuutfilm Florian Zeller, alles wat je denkt te weten over dementie in een klap. In een schitterende bijrol duikt de immer grandioze Olivia Colman op als zijn dochter.


Lees onze recensie hier.

Bekijk deze film thuis via Picl.be.


Quo vadis, Aida?

Een kwarteeuw na het bloedbad van Srebrenica maakt de Bosnische regisseuse Jasmila Zbanic de gruwel van deze genocide bijzonder tastbaar door in te zoomen op Aïda, de tolk die de Nederlandse Blauwhelmen bijstond tijdens de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995).


Bekijk deze film thuis via Picl.be.


Petite maman

Wat als een achtjarig meisje haar eigen moeder zou tegenkomen als ze even oud is als zijzelf? Dat prikkelend idee vormt het kloppende hart van Petite maman, de intieme tijdreisfilm die Céline Sciamma in alle luwte maakte na haar meesterwerk Portrait de la jeune fille en feu.


Lees ons interview hier. Onze recensie vind je hier.

Bekijk deze film thuis via Picl.be.


The power of the dog

Twaalf jaar na Bright star, haar vorige bioscoopfilm, maakt Jane Campion (The piano) haar rentree met een broeierige, onheilszwangere western. Sterke vertolkingen krijg je van Benedict Cumberbatch en Kirsten Dunst. Het verhaal baseerde ze is op de gelijknamige roman van Thomas Savage uit 1967.

Lees onze recensie hier.

Bekijk deze film thuis via Netflix.


Promising young woman

In dit spraakmakende debuut jaagt Emerald Fennell op zogezegde ‘nice guys’ die in manipulatieve monsters veranderen eens ze een stomdronken, jonge vrouw op café tegenkomen. Carey Mulligan werd genomineerd voor een Oscar voor haar grandioze hoofdrol.

Lees onze recensie hier.

Bekijk deze film via Picl.be.


Les Olympiades

Jacques Audiard, bekend van De rouille et d'os en Un prophète, komt met een modern en innemend liefdesverhaal over vier millennials die verloren lopen in het dertiende district van Parijs, wat ooit een toonbeeld was van vernieuwende urbanisatie.


Lees ons interview hier. Onze recensie vind je hier.

Nog te zien in de bioscoop.


Un monde

De Brusselse Laura Wandel focust in haar regiedebuut – eveneens de Belgische Oscarinzending – op een zevenjarig meisje dat haar eerste stappen zet in de lagere school, en het niet kan verkroppen dat haar grotere broer het slachtoffer wordt van pestgedrag.


Bekijk deze film thuis via Picl.be.


 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.


Comments


bottom of page