top of page
banner HUMBUG.png

illustratie: Ellen Vanhoutte

over Humbug

Humbug was van juni 2021 tot mei 2024 een onstuimig en kritisch filmmagazine, online en driemaandelijks op papier. Telkens mooi geïllustreerd en met zorg vormgegeven. 

Humbug streefde onderstaande missie na.

***

Film spreekt tot de verbeelding, doet mijmeren en wegdromen. Wat te bekijken, waar te beginnen? Humbug wijst liefdevol de weg.

 

Humbug wil enthousiasmeren, niet doceren. Meer kijken, beter kijken. En ja, ook herbekijken. Naar heerlijke publieksfilms en vergeten klassiekers. Naar films waar je wil induiken, die raken en bijblijven.

 

Humbug wikt en weegt films, het oordeelt niet over smaken. In doordachte analyses en toegankelijke essays deelt het een visie op film. Wat ‘een’ kijk is, niet het heilige woord. Het wil een discussie op gang brengen, online en op papier. Aan de ontbijttafel en in de kroeg. 

 

Een eeuw terug verwees ‘humbugging’ naar een schimmenspel in donkere kermistenten. Die eerste filmvertoningen, dat was pure magie. Vandaag is ‘humbug’ volgens elke Engelsman niets meer of minder dan ‘kletspraat’. Humbug zoekt naar de magie van elke film, het verkoopt geen onzin. Wel houdt het van zelfrelativering.  

 

Het filmgeheugen is kort en vergeetachtig. Een nieuwe film is na enkele weken alweer van de radar verdwenen. De snelheid waartegen ze ons netvlies worden uitgestuurd, is niet te vatten. Humbug houdt het geheugen fris. Het duikt in de recente en minder recente geschiedenis. Maar het kijkt ook naar de nieuwste films. Thuis, en nog liever: in de bioscoop. Want de betovering op het witte doek, daar kan geen werkelijkheid tegenop.

Redactie

Johannes_Portret_Web_C.jpg
Fien_Portret_Web_C.jpg
Hanne_Portret_Web_C.jpg
Ruben_Portret_Web_C.jpg
Emma_Portret_Web_C.jpg

Johannes De Breuker

Fien Meynendonckx

Ruben Aerts

Emma Geets

Hanne Schelstraete

kernredacteur
johannes@humbugmag.be

kernredacteur

fien@humbugmag.be

kernredacteur

ruben@humbugmag.be

kernredacteur

hanne@humbugmag.be

beeldredacteur-vormgever

emma@humbugmag.be

  • Black Twitter Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Twitter Icon

portretten: Studio Knets

Werken voor Humbug? 

Interesse in een stage of job bij Humbug? Kijk tussen onze vacatures.

bottom of page