top of page

Dit zijn de vijf opvallendste filmtrends van 2023

Bijgewerkt op: 17 dec. 2023

Hoewel filmjaar 2023 voor altijd met ‘Barbenheimer’ geassocieerd zal worden, was er afgelopen jaar natuurlijk meer te zien dan de marketingstunt die van zowel Barbie als de uitvinder van de atoombom box office-goud maakte. Welke filmtrends onthouden wij van 2023?


Beeld uit 'Babylon'
Beeld uit 'Babylon'

1. Barbenheimer


"Barbenheimer" werd een fenomeen toen aangekondigd werd dat zowel Barbie en Oppenheimer op dezelfde dag werden uitgebracht in juli 2023. Barbie, een komische film van Greta Gerwig, belichtte feministische thema's rond de populaire Barbie-pop, terwijl Oppenheimer, geregisseerd door Christopher Nolan, een biografische thriller was over de uitvinder van de atoombom.


Deze clash tussen de verschillende stijl, toon en inhoud van beide films leidde tot memes en discussies maar verrassend genoeg niet tot een bitste concurrentiestrijd. Door een ongezien marketingstunt gingen veel Barbie-kijkers immers ook naar Oppenheimer kijken, en omgekeerd. Het succes gaf de filmindustrie een boost van zelfvertrouwen.


Lees onze recensie van 'Oppenheimer' hier

Lees onze recensie van 'Barbie' hier. .2. Originaliteit is niet dood


Zorgt franchise-moeheid bij Marvel en Indiana Jones voor een opflakkering van originaliteit? Misschien wel. Een van de eerste grote producties van 2023 was Babylon, Damien Chazelles bacchanale ode aan de begindagen van cinema. Hoewel er op deze fijne film met Brad Pitt en Margot Robbie af te dingen valt, werd begin 2023 meteen duidelijk dat er nog plaats is voor ambitieuze, gedurfde en originele films. Hopelijk zet die trend zich de komende jaren voort!


Lees onze recensie van 'Babylon' hier. In ons vijfde nummer kijken we welke rol originaliteit nog speelt in een door intellectuele eigendom-gedomineerde industrie.
3. Oud is goud


Ook dit jaar stond er op films maken weer geen leeftijd. Pensioengerechtigde cineasten zoals Ridley Scott, Martin Scorsese, Steven Spielberg, Woody Allen, Wim Wenders – de lijst is eindeloos – blijven maar films maken alsof hun leven ervan afhangt. Wenders leverde zelfs twee films af, en maakte met Perfect days misschien wel de kers op zijn ingetogen oeuvre.


Lies hier onze recensies van The Fabelmans, Killers of the Flower Moon en Napoleon.4. Arme acteurs vs. machtige mediamagnaten


Van 14 juli tot 9 november 2023 staakte de Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA voor verbeterde werkomstandigheden. Na onderhandelingen met film- en tv-studio's bereikten ze een akkoord over betere compensatie, pensioenvoorzieningen, winstdeling van streamingdiensten en regels omtrent AI-gebruik. Op 5 december stemde 78% van de leden in met het nieuwe contract, geldig voor 2,5 jaar.


De staking leidde tot stilstand in film- en televisieproducties, met 45.000 tijdelijke banenverlies en een geschatte schade van 6 miljard euro.5. De echte doorbraak van 'corporate cinema'


Van ontstaansgeschiedenissen van populaire producten zoals Air (een sneaker), Barbie (een pop) en Blackberry (een smartphone) tot flitsende portretten van de verkopers achter iconische computerspelletjes als Tetris. Vandaag staan niet langer enkel mensen maar vooral ook merken centraal in films. Corporate cinema raakte in 2023 in een stroomversnelling. Een bedenkelijke trend.


Lees hier een stuk over Air en Tetris. In ons negenste nummer kan je een essay over 'corporate cinema' lezen.


 

Lees je onze interviews, recensies en artikels graag? Waarom ons niet steunen voor €5, €10 of €25? Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.


Kommentare


bottom of page