top of page

Steven Spielberg viert de kunst die hem als kind ontroerde

Bijgewerkt op: 8 aug. 2023

Met The Fabelmans brengt Steven Spielberg een prachtige hommage aan de zevende kunst en de groeipijnen van het leven. Zijn nieuwste film, genomineerd voor de Oscar Beste Film, is een juweeltje om te koesteren.


In 'The Fabelmans' voert Spielberg een jongere versie van zichzelf op.
In 'The Fabelmans' voert Spielberg een jongere versie van zichzelf op.

Nadat hij met West side story (2021) op spectaculaire wijze het wereldberoemde Broadway-stuk een nieuw tijdperk binnenloodste, tekent Steven Spielberg – in de herfst van z’n carrière – voor wat misschien wel zijn meest persoonlijke film sinds Schindler’s list (1993) is. De relatief onbekende Gabriel LaBelle vertolkt het alter ego van de cineast, een jongen uit een Joods middenklasse gezin die in vervoering wordt gebracht door de verbeeldingskracht van cinema en ernaar streeft om filmmaker te worden. Hoewel zijn eerste bioscoopervaring hem nog angst inboezemt, blijft de fatale treincrash uit Cecil B. DeMilles The greatest show on earth door zijn hoofd spoken.

Wanneer het door techniek gefascineerde joch door zijn moeder (glansrol van Michelle Williams) wordt aangespoord om aan de slag te gaan met de camera van z’n pa, bloeit een nieuwe wereld voor hem open. Terwijl hij als opgroeiende tiener z’n eigen weg zoekt, wordt hij heen en weer geslingerd tussen zijn ambities en zijn gevoelens van plichtsbesef jegens zijn familie, en maken enkele pestkoppen hem het leven zuur.Zonder woorden


Met The Fabelmans levert Spielberg een ongelooflijk subtiele en rijkgeschakeerde film af. De maker van Jaws (1975) en E.T. (1982), die zelf uit een gebroken gezin stamt, weet alle thema’s die hem na aan het hart liggen – familiewaarden, zelfontplooiing, de fascinatie voor cinema – met zachte hand in het verhaal te integreren. Zonder dat ze daarbij te veel op de voorgrond treden of het doel hebben een boodschap te verkondigen.

De grote kracht van The Fabelmans schuilt juist in de dramatische momenten. Sommige scènes – zoals het aangrijpende moment waarop een goedbewaard familiegeheim aan het licht komt – zijn hartverscheurend, zonder dat er woorden aan te pas komen. Een vakman als Spielberg, die zich vanaf de start van zijn carrière ontpopte tot een rasverteller, beheerst zijn stiel tot in de kleinste vingertoppen. En dat heeft hij met The Fabelmans nog maar eens bewezen.'The Fabelmans' is vanaf 22 februari 2023 in Belgische bioscopen te zien. In Nederland verscheen Spielbergs film op 2 februari 2023.

 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.


Comments


bottom of page