top of page

Schrijf je in voor onze eerste workshop filmkritiek

Bijgewerkt op: 23 aug. 2022

Humbug organiseert zijn eerste workshop filmkritiek, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en in samenwerking met de bioscopen van Lumière. Op zoek naar tips en begeleiding van professionele filmcritici? Kijk, schrijf, discussieer mee!


Nicolas Cage in 'Adaption'
Nicolas Cage in 'Adaption'

Hang je vaak rond in de bioscoop of stream je regelmatig films? Zijn IMDb, Letterboxd of Humbug jouw favoriete websites? Heb jij een mening over de loopbaan van Taika Waititi, de films van Andrea Arnold of de superhelden van Marvel? En prikkelt het weleens om over jouw filmliefde te schrijven? Wel, dan is de workshop filmkritiek van Humbug iets voor jou.


Van oktober 2022 tot januari 2023 organiseert Humbug immers zijn eerste workshop filmkritiek voor tien filmcritici-in-spe, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Samen met professionele filmcritici duik je vier maanden lang onder in de wondere wereld van film. Meedoen? Meld je aan voor 30 september! Let op: de plaatsen zijn beperkt.

Dit is het aanbod:

  1. Bekijk samen met negen andere fijne filmliefhebbers recente films in een gezellige stadsbioscoop van Lumière (in Antwerpen en Mechelen).

  2. Volg inspirerende en leerrijke sessies bij professionele filmcritici die jou begeleiden bij het schrijven van verschillende artikels

  3. Praat over film en filmkritiek met negen anderen die zich graag in film verdiepen​

Wat?

Deze workshop filmkritiek is een kijk-, schrijf- en discussietraject rond film en filmkritiek. Vier maanden lang gaan we met een groep van tien critici-in-spé samen films bekijken en bespreken. Samen behandelen we de kneepjes van het vak, van hoe je recensies en artikels schrijft tot hoe je interviews voorbereidt, afneemt en uitschrijft.

Tijdens elke sessie behandelen we één onderdeel (eerst een inleidende sessie, dan eentje over recensie, artikel en interview) en leggen we de schrijfsels – die de deelnemers telkens vooraf thuis schrijven en naar elkaar doorsturen – van al de deelnemers samen, feedbacken we elkaar in groep en discussiëren we over de zin en onzin van filmkritiek. Dat alles onder begeleiding van professionele critici. De betere resultaten publiceren we op humbugmag.be.

Wanneer?

De workshop filmkritiek loopt van oktober 2022 tot januari 2023, met elke maand:

  • één gezamenlijke info- en feedbacksessie op zaterdagvoormiddag

  • Eén gezamenlijk filmbezoek

  • Mogelijkheid tot tussentijdse begeleiding

  • Minstens één geschreven tekst

Voor wie?

De workshop filmkritiek richt zich op filmliefhebbers met een passie voor (geschreven) filmkritiek. Deelnemers hebben best vooraf al eens een recensie geschreven, voor zichzelf of voor een medium. Met deze workshop hopen zij een sprong te maken in hun schrijven en denken over film en cultuur. Ze dromen misschien zelfs van een toekomst in de filmjournalistiek.

Hoeveel?

€75 voor deelnemers onder 25 jaar (of die in 2022 25 zijn geworden)

€100 voor deelnemers boven 25 jaar.

Wil je graag meedoen maar vormt dit een probleem? We bekijken graag samen hoe we die drempel kunnen verlagen.

Wie?

Workshop filmkritiek is een initiatief van Humbug Magazine, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Humbug is een onafhankelijk en ongesubsidieerd filmtijdschrift dat in 2021 opgericht werd met de bedoeling om filmkritiek een frisse impuls te geven.

De begeleiding wordt verzorgd door de kernredactie van Humbug – Ruben Aerts (filmjournalist De Standaard), Fien Meynendonckx (filmjournalist De Standaard), Johannes De Breuker (filmjournalist Knack Focus) – en andere professionals.

Hoe?

Meld je aan voor 30 september 2022. Stuur kort waarom je mee wil doen naar info@humbugmag.be, plus een recensie en je cv.

Begin oktober krijgen de deelnemers het programma van de sessies doorgestuurd.

Nog vragen?

Stel ze bij info@humbugmag.be


In samenwerking met:
Mede mogelijk dankzij steun van:


Comentários


bottom of page