top of page

Dit zijn jullie vijf beste films van 2023

Hoewel filmjaar 2023 voor altijd met ‘Barbenheimer’ geassocieerd zal worden, was er afgelopen jaar natuurlijk meer te zien dan de marketingstunt die van zowel Barbie als de uitvinder van de atoombom box office-goud maakte. Welke films onthouden jullie, onze lezers, van 2023?


Ook 'Spider-man: Across the Spider-Verse' prijkt hoog in de eindejaarslijst van onze lezers
Ook 'Spider-man: Across the Spider-Verse' prijkt hoog in de eindejaarslijst van onze lezers

5. Spider-Man: Across the Spider-verse


De eerste animatiefilm rond Miles Morales als Spider-Man – Spider-Man: Into the Spider-verse – bleek in 2018 een shot in de roos. Ook zijn opvolger trok dit jaar onze lezers mee in zijn visueel indrukwekkend web.4. Killers of the Flower moon


Martin Scorsese belicht met Killers of the flower moon een bloederig hoofdstuk in de essentiële, maar onderbelichte native Amerikaanse geschiedenis. Het is een Great American Movie: een drama dat niet het verhaal schetst van enkele individuele personages, maar van de miljoenen naast hen, voor hen en na hen.


Lees onze recensie hier.
3. The quiet girl


Een handvol kortfilms en tv-documentaires. Meer had de Ierse filmmaker Colm Bairéad niet op zijn conto staan voordat hij zich waagde aan The quiet girl, de verfilming van Claire Keegans intimistische novelle Foster. Het is een bloedmooi debuut geworden over opgroeien en opvoeden, over liefde geven en krijgen.


Lees onze recensie hier.2. Past lives


Het langspeeldebuut van de Zuid-Koreaans-Canadese filmmaakster Celine Song, Past lives, is zo’n film die je emoties op hun grondvesten doet daveren en zich vast haakt in elk greintje empathie dat door je aderen stroomt.


Lees onze recensie hier.1. Oppenheimer


Christopher Nolan weet nog hoe hij moet verrassen. Met Oppenheimer ruilt de man achter Batman begins en Interstellar zijn gebruikelijk spektakel in voor een complexe, drie uur durende biopic die bulkt van pratende mannen in kamers, ingewikkelde fysica, politieke intriges en morele vraagstukken.


Het maakt van zijn nieuwste een uitdagende hap, maar een die Nolan toch kneedt tot een zenuwslopende, meeslepende brok cinema.


Lees onze recensie hier.


 

Lees je onze interviews, recensies en artikels graag? Waarom ons niet steunen voor €5, €10 of €25? Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Comments


bottom of page