top of page

Humbug in de persjury van Filem’on

Voor de Brusselse ketjes en de Gentse pagadders kan de pret tijdens de herfstvakantie niet meer stuk. Van 25 oktober tot 4 november gaat immers Filem’on door. Dit jeugdfilmfestival bulkt van de workshops, stages, events, masterclasses en natuurlijk fijne films. Tot dan? Humbug zetelt alvast in de persjury.


Beeld uit 'Une année difficile'
Beeld uit 'Kiddo'

Elk festival heeft zo zijn eigen specificiteit. Wat Filem’on bijzonder maakt, is niet enkel het uitgesproken participatief en multidisciplinair karakter van Filem’on, maar ook dat het openstaat voor alle cultuur- en taalgemeenschappen. Daarvoor hanteert het jonge festival een bewust laagdrempelige aanpak om jongeren en families uit alle lagen van de bevolking een bredere kijk op de wereld te gunnen.


De verscheidenheid aan topics die aangekaart worden zijn actueel, herkenbaar en relevant zowel voor kleine kinderen als voor tieners. Komen deze editie aan bod: culturele diversiteit, gender, LGBTQIA+, handicap, klimaat, verlies, oorlog. Na de vertoningen is er steeds ruimte voor discussie en debat, al dan niet in aanwezigheid van regisseurs, acteurs of mensen met expertise uit het veld, waarbij er geluisterd wordt naar de stem van het jeugdig publiek.


Maar het is natuurlijk niet allemaal pure ernst: ook aan heerlijk ontspannende familiefilms ontbreekt het niet. Je vindt er een ruim aanbod aan internationaal gerenommeerde films afkomstig uit alle hoeken van de wereld.Illusie


Voor de opening kunnen kinderen alvast hun ogen de kost geven in de prachtige decors van Bozar. Dat het officieel openingsritueel niet in de grote Henry Leboeufzaal, het architecturaal pronkstuk van Victor Horta, wordt gepresenteerd, maakt niet zoveel uit. Want geef toe: een muzikaal filmavontuur samengesteld uit een mozaïek aan grappige tekenfilmpjes in één van die knusse zaaltjes in de catacomben van Bozar, dat is toch duizendmaal spannender?


Het centraal thema dit jaar is ‘Illusie’. Daarbij horen optische illusie, raadsels en magie, maar ook het kritisch doorprikken van maatschappelijke illusies. Alles wat tot de verbeelding in de alledaagse leefwereld van de kinderen spreekt, is hier rijkelijk aanwezig. Enkele klassieke pareltjes in het genre, zoals het onovertroffen filmsprookje La Belle et la Bête van Jean Cocteau uit 1946, brengen de magie weer tot leven.  


Beeld uit 'Une année difficile'
Beeld uit 'Linda veut du poulet'

Op locatie


Het festival spreidt zijn vleugels over de hele stad: de filmvertoningen en randactiviteiten vinden plaats in een 20-tal centraal gelegen of goed toegankelijke locaties, in nauwe samenwerking met stadsbioscopen, arthouses, culturele instellingen en gemeenschapscentra in de hoofdstad. Daarnaast trekt Filem’on ook buiten Brussel-stad verder op pad.


In Gent vindt op dezelfde data als in Brussel een decentralisatie onder de noemer ‘FilemKing’ plaats, ook hier een festival voor en door kinderen, die dit jaar aan zijn 7de editie toe is. De thematische kortfilmprogramma’s ‘Filmburger’ en ‘Blikopener’ richten zich met hun educatief programma meer tot de scholen. En doorheen het jaar is er ook de reeks Filem’on on Tour die de beste films van afgelopen edities in culturele centra en musea brengt, niet alleen in de thuishaven van Filem’on, maar verspreid over heel Vlaanderen.


Filem’on Brussel en FilemKing Gent

Van 25/10 tot 4/11/2023

 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk. Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.


コメント


bottom of page