top of page

Sharon Stone schiet clichés aan flarden

Bijgewerkt op: 21 jun. 2022

Sharon Stone groeide dankzij Basic instinct tot hét sekssymbool van de jaren 1990 uit. Dat ze niet alleen een ijskoude femme fatale kan vertolken bewijst de actrice in Sam Raimi’s ondergewaardeerde The quick and the dead, een spaghettiwestern uit 1995 waarin Stone als revolverheldin op wraak zint. 


Sharon Stone als revolverheldin in 'The quick and the dead'
Sharon Stone als revolverheldin in 'The quick and the dead'

Sam Raimi was amper tweeëntwintig toe hij in 1981 debuteerde met het spotgoedkope The evil dead. De jonge snaak ging destijds in de leer bij enkele grote dissidenten van de New American Cinema  (William Friedkin, George A. Romero, Brian De Palma), die in de jaren zeventig het mooie weer maakten in Hollywood. Aan hun invloedrijke stijl voegde Raimi een combinatie toe van kinetisch cameragebruik, grand-guignoleske overdrijvingen en zenuwslopende terreur – wat hem meteen een cultstatus opleverde. 


In de voortreffelijke pastiche The quick and the dead speelt Sharon Stone de vrouwelijke versie van Clint Eastwoods ‘Man with no name’-personage. 

Maar dat succes dreef hem ook in een bepaalde hoek. Fans wilde immers vooral meer horror van Raimi, en dat terwijl de Amerikaanse cineast zelf ook andere genres wilde verkennen. Zoals de spaghettiwestern. Dat deed hij in de voortreffelijke pastiche The quick and the dead, waarin Sharon Stone de vrouwelijke versie speelt van Clint Eastwoods ‘Man with no name’-personage uit Sergio Leone’s Dollar-trilogie. Alleen krijgt ze in Raimi’s film uiteindelijk wél een naam: Ellen. Met een pistool aan de heup en wraak in het hart maakt zij haar intrede in het woestijnstadje Redemption, dat met ijzeren hand geleid wordt door de tirannieke sheriff Herod (een heuglijke vertolking van Gene Hackman). Naar jaarlijkse gewoonte organiseert hij een revolvertoernooi, waar een geldsom van $123.000 aan vast zit. Deze meedogenloze afvalsrace geeft de sheriff de kans om zijn vijanden recht in de ogen te kijken.


Onder het divers pluimage van deelnemers (allen sterk omlijnde randpersonages) vinden we ook “The Kid”, een joch dat zich dolgraag wil bewijzen in de wedstrijd om het respect van zijn vader af te dwingen, én een gewezen outlaw die het geweld heeft afgezworen. Deze rollen worden met verve neergezet door twee acteurs die anno 1995 op een zuchtje van hun doorbraak stonden: Leonardo DiCaprio en Russell Crowe. Ellen heeft zo haar eigen motieven om deel te nemen aan de competitie: ze wil de sheriff die haar leven verwoestte zo spoedig mogelijk diep in het zand laten bijten.  


The quick and the dead is nagenoeg volledig opgebouwd rond een reeks vuurwapenduels, die Raimi met grote variëteit en bravoure in beeld brengt. 

The quick and the dead is nagenoeg volledig opgebouwd rond een reeks vuurwapenduels, die Raimi met grote variëteit en bravoure in beeld brengt. Door een inventief spel van close-ups, schuine camerastandpunten, bruuske zoom-ins en slow motion weet hij iedere op de loer liggende eentonigheid te verijdelen. Ook zijn oog voor detail, gaande van gespannen blikken tot tikkende klokken, dragen bij tot een broeierig westernsfeertje dat ervoor zorgt dat elke zwoele, schemerende avondzon plots bloedrood kan kleuren. The quick and the dead voelt hierdoor als een even speelse als liefdevolle hommage aan de roemrijke geschiedenis van de Far West, die met het verstrijken van de jaren zeker aan een herwaardering toe is.The Quick and the Dead staat geprogrammeerd bij VTM 4 op zondag 19 juni om 20.35u.

 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.


Comentarios


bottom of page