top of page

‘Northern comfort’ kijkt angst diep in de ogen

Bijgewerkt op: 3 apr.

'Face the fear.' Dat is het moto van Northern comfort, een film van de IJslandse regisseur Hafsteinn Gunnar Sigurðsson over mensen die proberen hun vliegangst te overwinnen. Met dit doel neemt een allegaartje van mensen deel aan een exclusieve cursus.


Beeld uit 'Northern Comfort'
Beeld uit 'Northern Comfort'

Controlefreak Sarah (Lydia Leonard) is een perfectionistische projectontwikkelaar. Ze wil haar vliegangst overwinnen om met haar nieuwe vriend Tom en zijn zesjarig dochtertje een exotische reis te maken. Tot nu toe heeft ze hen voorgelogen dat ze regelmatig op zakenreis ging met het vliegtuig. Het probleem is dat de ultieme testvlucht samenvalt met het voorziene vertrek naar warmere oorden.


Edward (Timothy Spall) is een tot succesvol auteur omgeschoolde getraumatiseerde oorlogsveteraan. Zijn vliegangst is een vergrootglas voor de trauma’s die hij opgelopen heeft in de Falklands. Wanneer hij alle controle verliest over het verloop van de gebeurtenissen neemt zijn militaire training de overhand. Met alle bizarre gevolgen vandien.


En dan zijn er nog de influencer Coco (Ella Rumpf) en haar partner Alfons (Sverrir Gudnason). Coco wil absoluut en sexy in de spotlights staan. De vliegangst van haar vriend (uitgebuit voor zijn technische skills) past duidelijk niet in het media-beeld dat ze wil ophangen voor de buitenwereld. Tenslotte is er Charles (Simon Manyonda), de onzekere begeleider van de cursus die het onverwacht en onvoorbereid moet overnemen van zijn collega.


Wet van Murphy


Angsten, fobieën, trauma’s… Het overwinnen ervan is geen eenvoudige opgave. Het vergt veel inspanning en moed. Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Het is bijgevolg een universeel herkenbaar thema dat tot een leuke komedie had kunnen leiden. De film doet, met zijn influencer-koppel en de onverwachte isolatie op een eiland, vaagweg denken aan Triangle of sadness van Ruben Östlund maar hij haalt zeker niet het niveau van bijtende humor ervan.


De ingrediënten van Northern comfort zijn typetjes die bepaalde geledingen van de maatschappij vertegenwoordigen en pijnlijke misverstanden

De ingrediënten van Northern comfort zijn typetjes die bepaalde geledingen van de maatschappij vertegenwoordigen en pijnlijke misverstanden die je van ver ziet aankomen. De situaties worden tot in het extreme doorgetrokken.


De film lijkt wel een perfecte illustratie van de Wet van Murphy. Niet iedereen haalt het voor de testvlucht. Uiteraard komt het vliegtuig naar IJsland terecht in zware turbulentie. Het weer blijft zo slecht dat de terugvlucht een zware vertraging oploopt. De cursisten worden ondertussen ondergebracht in een luxehotel waar ieders ware aard naar boven komt. Het isolement in een witte ondergesneeuwde en vijandelijke omgeving is niet bepaald de situatie waarin men onverschrokken zijn angsten diep in de ogen kan of wil kijken. Of net wel?


Eind goed al goed. Iedereen die vliegangst heeft zal na het zien van deze film beseffen dat het nog erger kan en dat er altijd hoop op redding is. Een erg voorspelbare voorspelbaarheid domineert de film en misschien moet je eerst je fobie voor matige films overwinnen om het grappige van de situaties te kunnen inzien. Of een stevige borrel drinken zoals een van de personages dat doet. Face the fear!


‘Northern comfort’ is vanaf 27 maart 2024 te bekijken in de Belgische zalen. In Nederland is de film vanaf 1 februari 2024 te zien.

 

Lees je onze interviews, recensies en artikels graag? Waarom ons niet steunen voor €5, €10, €25 of €50? Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.


Commentaires


bottom of page