top of page

Als relatietherapie uitmondt in een bloedig weekendje

Na een blitse Hollywoodcarrière zoekt Noomi Rapace haar Scandinavische roots even op om te schitteren in Tommy Wirkola’s The trip – een van de meest wacky, macabere en hilarische thrillers sinds jaren.


Lars (Aksel Hennie) en Lisa (Noomi Rapace) in 'The trip'
Lars (Aksel Hennie) en Lisa (Noomi Rapace) in 'The trip'

Nadat Noomi Rapace doorbrak met haar gespierde vertolking als Lisbeth Salander in de originele drie verfilmingen van Stieg Larssons Millennium-trilogie, bouwde de Zweedse gestaag een succesvolle Hollywood-carrière uit. De kleine actrice met de hoekige jukbeenderen duwt nu op de pauzeknop als Hollywood-huurlinge om even haar Scandinavische roots terug op te zoeken. Dat resulteert in een opmerkelijk drieluik. 


Eerst scoorde ze met de lugubere natuurfabel Lamb (2021) en straks met het post-apocalyptische Black crab (2022), waarin ze over ijsvlaktes giert om een geheime missie tot een goed eind te brengen. Nu maakt Rapace furore in Netflixfilm The trip (I Onde Drager). In deze inktzwarte en tegelijkertijd bloedrode horrorkomedie walst ze pers en publiek plat met haar meest gedurfde en beste vertolking uit haar uiteenlopende carrière.Bloedrode relatietherapie


Lisa (Noomi Rapace) en Lars (Aksel Hennie) vormen een disfunctioneel koppel. Hij is een mislukte tv-regisseur, zij een werkloze actrice. Het stel heeft een berg schulden en gunt elkaar niet langer het licht in de ogen. Misschien flakkert de liefde weer op tijdens een gezellig verblijf in een rustieke, afgelegen blokhut? Ze vertrekken op weekend, zonder kennis van de wederzijdse plannen om elkaar te vermoorden om met de uitkering van de levensverzekering te kunnen gaan lopen. De ‘verzoeningstrip’ met moord op de verborgen agenda’s pakt echter anders uit als blijkt dat er drie gevaarlijke en compleet maffe criminelen zijn ondergedoken in het vakantiehuisje.


The trip is een slimme mix van zwarte komedie, home invasion-thriller en break-up-drama die bulkt van campy geweld

The trip is een heel geestige Noorse moerasdonkere horrorthriller boordevol gewelddadige, perverse en gore scènes die uitmonden in een episch einde. Het script is vernuftig opgebouwd – wat ongewoon is in het van bloed druipend genre – de dialogen zijn hilarisch en de verhaaltwisten spitsvondig. Bovendien zijn de personages zorgvuldig en met de nodige diepgang uitgewerkt. The trip is hierdoor een intelligente mix van zwarte komedie, home invasion-thriller en break-up-drama die bulkt van excessief campy geweld en baadt in plassen bloed.


Daarnaast wordt er ook uitstekend geacteerd door het ensembleteam, dat wordt aangevoerd door de Noorse superster Aksel Hennie en door een luguber sterke Noomi Rapace. Regisseur Tommy Wirkola overtreft zichzelf dan weer, al keek de Hansel & Gretel: Witch hunters-cineast goed naar Till death (2021) van S.K. Dale en is hij wel heel sterk beïnvloed door het oeuvre van de rauwe Britse cultfilmer Ben Wheatley (Kill list, Down terrace en Sightseers).


Kortom: The trip is een van de meest wacky, macabere en hilarische komediethriller in jaren. The trip is nu te bekijken via Netflix.

 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.


Comments


bottom of page