top of page

Nicolas Cage als zebra met Freddy Krueger-complex

Bijgewerkt op: 3 apr.

Na de gitzwarte satire Sick of myself levert de Noorse regisseur Kristoffer Borgli nu zijn Engelstalige filmdebuut af met Dream scenario, een Nicolas Cage-komedie die alle kanten uitschiet.


Nicolas Cage in 'Dream scenario'
Nicolas Cage in 'Dream scenario'

De kalende biologieprofessor Paul Matthews (een schitterende Nicolas Cage) is een perfect voorbeeld van de onopvallende gefrustreerde academicus die geen uitgever vindt om zijn boek te publiceren. Op een dag staat hij plots in de spotlights op een onverwachte manier: hij duikt op in de dromen van miljoenen mensen over heel de wereld. Maar hij ontdekt al snel dat de blinkende medaille van de beroemdheid ook een keerzijde heeft.


Regisseur Kristoffer Borgli laat Paul in een dunbevolkte aula een lezing geven over het strepenpatroon van de zebra. Het voordeel daarvan is dat het dier, als het met zijn soortgenoten samen staat, opgaat in een gigantische streepjescode waar een individu niet in kan herkend, laat staan aangevallen worden. Het is alleen wanneer een van de dieren zich afzondert dat het camouflagepak niet werkt: alleen trekt hij de aandacht en loopt potentieel gevaar.


Freddy Krueger


Eigenlijk vergaat het Paul net op dezelfde manier. Zolang hij braaf zijn lessen geeft en niet opgemerkt wordt door de andere academici of het publiek, leeft hij rustig. Hij zoekt echter wanhopig naar een manier om zijn (ongeschreven) boek te publiceren, maar mist de energie om er werk van te maken. Op een dag begint iedereen hem te herkennen en zit zijn aula steevast nokvol. Hij ontdekt al snel dat dat komt doordat hij niet alleen door de dromen van familie en bekenden waart, maar ook in de dromen van onbekenden over heel de wereld opduikt.


Paul staat in de kijker, zondert zich af van de groep zoals de eenzame zebra en buit zijn bekendheid schaamteloos uit. 

Hij staat in de kijker, zondert zich af van de groep zoals de eenzame zebra en buit zijn bekendheid schaamteloos uit. Dit leidt niet alleen tot hilarische situaties, maar heeft ook zijn keerzijde. Wanneer zijn gedroomde aanwezigheid plots bedreigend wordt, ziet hij zich geconfronteerd met de donkere zijde van de beroemdheid. Mensen beginnen hem te vereenzelvigen met zijn duivelse droomversie en ontvluchten hem. Zo wordt Paul een beetje de Freddy Krueger uit Nightmare on Elm Street (waar mensen die in hun droom door hem vermoord worden ook in het echt sterven). In Dream scenario hebben de droomgebeurtenissen ook hun gevolgen in het echte leven.


Beeld uit 'Dream scenario'
Beeld uit 'Dream scenario'

Droomincubatie


De film is een reflectie over hoe droom en werkelijkheid op elkaar inwerken, op bewuste of onbewuste manier. Borgli leidt de film dan ook in hoogst eigen persoon in met een waarschuwing waarbij hij alle verantwoordelijkheid voor eventuele interferentie van dromen in het echte leven na het zien van zijn film afwijst. 


En, gezien de snelle evolutie van de virtuele en digitale wereld in de laatste vijftig jaar, is het niet ondenkbaar dat zijn visie ook werkelijkheid wordt. De plotse roem waarbij je je op de top van de wereld waant – en je er even snel weer afdondert – is iets wat vandaag de dag iedereen die een gsm heeft kan overkomen. 


Trouwens, welke student heeft nooit gedroomd van hypnopaedia: gaan slapen met je cursus onder je hoofdkussen en ‘s morgens wakker worden met al de kennis in je hoofd? 


Van daar is het maar een kleine stap naar droomincubatie, een strategie om de inhoud van je dromen bewust te beïnvloeden. En als dat al lukt, wat houdt iemand dan tegen om andermans dromen en mindset proberen te beïnvloeden voor commerciële doeleinden? Dat is het doel van de ondernemingen Thoughts en vooral Dreamfluences die Borgli ten tonele voert. 


Visueel is de realiteit erg moeilijk te onderscheiden van de droomversie ervan. Het verschil zit hem in de details.

Productplacement door, al dan niet met toestemming, binnen te dringen in de dromen van klanten. Wat als er een toestel wordt uitgevonden dat inspeelt op het collectief onderbewustzijn en dat droomreizen mogelijk maakt? Is het een droom?


Op het einde bevindt Paul zich weer in de theaterzaal waar hij hetzelfde stuk bijwoont als in het begin. Was alles wat tussen die twee momenten in gebeurde slechts een gedroomde illusie? Is heel de film eigenlijk geen droom(scenario)?

Visueel is de realiteit erg moeilijk te onderscheiden van de droomversie ervan. Het verschil zit hem in de details.


Hiermee sluit de film naadloos aan op het fantastische filmgenre. Deze erg cronenbergiaans aanvoelende film (denk aan: eXistenZ) is een opmerkelijke aanzet tot nadenken over de realiteit. Ook al was het maar in je droom na het zien van deze film!'Dream scenario' is vanaf 20 maart 2024 in de Belgische bioscopen te zien. In Nederland is de film vanaf 14 maart 2024 te zien.

 

Lees je onze interviews, recensies en artikels graag? Waarom ons niet steunen voor €5, €10, €25 of €50? Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.


תגובות


bottom of page