Brian De Palma’s meesterlijke horrorfilm Carrie trekt Sun Screens op gang, het zomerprogramma van Cinema Palace waar klassiekers en onuitgebrachte parels broederlijk naast elkaar geprogrammeerd staan.
Met Carrie maakte Brian De Palma in 1976 een iconische thriller over bovennatuurlijke krachten, vernedering en tienerangst. De film is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van de Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King, over het schuchtere pubermeisje Carrie White (een verbluffende Sissy Spacek) dat leeft onder de tirannie van haar fanatiek religieuze moeder (Piper Laurie). Net wanneer de 16-jarige meid denkt aanvaard te zijn door haar bekrompen omgeving, wordt ze op gruwelijke wijze van deze illusie beroofd.
Verlegen muurbloempje
Van meet af aan speelt De Palma met de verwachtingen van de toeschouwer. Niets uit de beginscènes wijst immers op de terreur die komen gaat. Van een onschuldige volleybalmatch op school, loodst de regisseur ons naar de kleedruimtes van de meisjes, tot in de douchecabine van Carrie. Nog voor we het goed en wel beseffen, verandert de dromerig sensuele sequentie bruusk van toon als de protagoniste plots wordt opgeschrikt door menstruatiebloed. Wanneer Carrie compleet in paniek de douche uit rent – omdat ze niet weet wat haar overkomt – wordt het emotioneel verwarde kind het mikpunt van spot en bekogelt een uitgelaten groepje jongeren haar met maandverbanden en tampons.
Van meet af aan speelt De Palma met de verwachtingen van de toeschouwer.
Het incident laat diepe sporen na bij Carrie, die met de hormonale veranderingen in het lichaam ook haar telekinetische gave ontdekt. De hele film bouwt op naar het schoolbal, waar het verlegen muurbloempje eerst de avond van haar leven beleeft, maar dan op wreedaardige manier voor schut gezet wordt. Als Carrie in de finale wraak neemt op haar medeleerlingen, verandert het gala in een inferno.
Star wars
Carrie betekende de doorbraak van Brian De Palma, de zoon van een chirurg, wiens liefde voor cinema was aangewakkerd door de master of suspense Alfred Hitchcock. De film lanceerde ook de carrière van de jonge castleden, die tijdens de opnames bereid waren om alles te proberen. De Palma had drie jaar eerder een eerste bescheiden succes geboekt met Sisters en hield een gezamenlijke castingsessie met George Lucas, die voor Star wars op zoek was naar onbekend jeugdig talent.
Het verhaal gaat dat William Katt aanvankelijk auditie deed voor de rol van Luke Skywalker. Hij greep uiteindelijk naast het centrale personage uit de mythische ruimtesaga, maar werd wel aangeworven door De Palma om de ‘prom date’ van Carrie te spelen. Ook de toen nog prille loopbaan van Sissy Spacek had er waarschijnlijk anders uitgezien, was de Amerikaan bij zijn eerste gedacht gebleven om de hoofdrol te geven aan Betsy Slade, een actrice die hij in een naar eigen zeggen in de ontroerende abortusfilm Our time had gezien.
Bloederige finale
De maker van The untouchables en Mission: impossible beschikte over een relatief klein budget van 1,8 miljoen dollar. Terwijl hij knokte voor het geld, had de cineast maanden de tijd om in z’n flat de film visueel volledig uit te werken. De perfectionistische De Palma wist precies wat hij wou en liet niets aan het toeval over. Voor Carrie maakte hij gebruik van split-screen en dioptrielens, die hem in staat stelde om een close-up tegenover een beeld van op verre afstand in hetzelfde shot te kunnen plaatsen – wat zijn fascinatie voor techniek nog maar eens onderstreepte. Muziek en horror zijn dan weer onafscheidelijk, verklaarde De Palma, die voor de soundtrack kon rekenen op Pino Donaggio, die later nog met hem zou samenwerken voor o.a. Dressed to kill en Blow out.
Stephen King vond het bloedstollende slot van Carrie, dat geïnspireerd was op de ontknoping uit Deliverance, geweldig en wou dat hij het zelf bedacht had.
Het bloedstollende slot van Carrie is de grootste aanpassing ten opzichte van het boek. Stephen King vond het idee van De Palma, dat geïnspireerd was op de ontknoping uit Deliverance (1972), geweldig en wou dat hij het zelf bedacht had. Het is misschien wel één van de roemrijke shockers aller tijden. Niemand die toen kon vermoeden dat de film zou uitgroeien tot een regelrechte klassieker, die iedereen de stuipen op het lijf joeg en zelfs na 46 jaar nog niks van zijn kracht heeft ingeboet.
Sun Screens loopt van 1 juli tot en met 15 augustus 2022 in de Brusselse Cinema Palace. 'Carrie' wordt de eerste keer vertoond op 2 juli 2022 om 21.25u en is nadien nog verschillende keren te zien. Hier meer info.
Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.