• Marc Bussens

Het einde van de wereld is om te lachen

Bijgewerkt op: 17 dec. 2021

Met zijn cynische meesterwerkjes The big short en Vice fileerde Adam McKay Amerika’s diepgeworteld corruptief financieel en politiek systeem. In Don’t look up kijkt de progressieve cineast nu vol ongeloof toe hoe de wereld apathisch het einde van de wereld afwacht. 


Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence in 'Don't look up' (© Netflix)
Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence in 'Don't look up' (© Netflix)

Na enkele Will Ferrell-komedies als Anchorman (2004) en Step brothers (2008) besefte Adam McKay dat hij zijn komisch talent ook anders kon inzetten. Bijzonder succesvol, zo bleek uit zijn met Oscars en Bafta’s overladen komische drama’s The big short (2015) en Vice (2018). In zijn nieuwste film Don’t look up gaat de Amerikaan nog een stapje verder door de draak te steken met zowat alles waar het in onze armageddon-maatschappij om draait. En niet in het minst met de apocalyptische gevolgen van de precaire klimaatverandering. 



Planeet-killer


Zijn in catastrofe gedrenkte scenario liegt er alvast niet om. Op een dag ontdekken stagiair-astronoom Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) en professor Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) een kolossale komeet in het zonnestelsel die een vervaarlijke koers zet richting aarde. Nieuwsgierig berekent het sterrenduo wanneer de meteoriet zal inslaan en wat de impact zou zijn. Hun conclusie? De inslag zal over zes maanden plaatsvinden en de aarde totaal vernietigen. Het einde van de mensheid is nabij. 


Don’t look up is een einde-van-de-wereldkomedie die het apathische politiek en commercieel geile beleid scherp doorlicht.

Terwijl zij wit wegtrekken van angst, hebben anderen geen oren naar de sc