top of page

Emma Thompson zet schaamte in zijn blootje

Meer dan Emma Thompson, een jonge sekswerker, een mistroostige hotelkamer en enkele taboes heeft Good luck to you, Leo Grande niet nodig om uit te groeien tot een even delicate als luchtige tragikomedie.


Daryl Mc Cormack en Emma Thompson in 'Good luck to you, Leo Grande'
Daryl Mc Cormack en Emma Thompson in 'Good luck to you, Leo Grande'

Een leven lang was ze getrouwd met dezelfde man met wie ze in hetzelfde bed hetzelfde standje onderging. Maar nu is Nancy Stokes (Emma Thompson) weduwe en op pensioen. Ze heeft een zee van vrijheid voor zich en wil al de onbekende oevers ervan verkennen. Een orgasme heeft ze nooit gehad tijdens de korte interacties met de enige sekspartner die ze in haar leven gekend heeft. Echt genoten heeft ze niet. Maar nu zich eindelijk de kans aandient om te ontdekken wat ze nooit ervaren heeft, bestelt ze sekswerker Leo Grande (Daryl Mc Cormack), een jongeman die strak in het pak zit.


Nancy ontvangt hem in het huis clos van de kleurloos ingerichte hotelkamer die ze voor de gelegenheid huurt. Uiteraard loopt het allemaal niet van een leien dakje. Haar leeftijd, haar (Britse) oerdegelijke conservatieve mentaliteit (ze was leerkracht moraal) en haar schaamte (het lichaam dat niet meer zo jong en strak is, het gebrek aan ervaring en zelfzekerheid…) steken daar een stokje voor.Bucket list


De eerste ontmoeting verloopt dus wat stroef en eerder cerebraal. Nancy wil de jongeman die bij haar op de sofa zit eerst beter leren kennen. Ze praten voornamelijk over ouders en kinderen en (teleurgestelde) verwachtingen. Leo Grande speelt overal heel subtiel op in en probeert haar op haar gemak te stellen. En zo volgen er op de eerste, niet volledig bevredigende, date nog een aantal andere. Nancy heeft een gestructureerd verlanglijstje opgesteld, beginnende met een blowjob en liefst met een orgasme als kers op de taart.


Regisseur Sophie Hyde legt de vinger op de zere wonde van een maatschappij waar alles jong, mooi en strak moet zijn.

Nochtans lijkt Nancy overal met tegenzin en enige vrees aan te beginnen (‘let’s get it over with’), maar Leo maakt haar duidelijk dat het helemaal oké is om zich te laten gaan, om te genieten zonder meer. Elkaars achtergrond verkennen zorgt duidelijk alleen maar voor de (on)nodige afkoeling.Indrukwekkend statement


In Good luck to you, Leo Grande sneuvelen taboes en worden spijkers met koppen geslagen. Regisseur Sophie Hyde maakt korte metten met een mentaliteit die sekswerkers gedoogt, maar nog steeds niet echt aanvaardt. Ze legt de vinger op de zere wonde van een maatschappij waar alles jong, mooi en strak moet zijn. Een samenleving die de vergrijzing als een uitgeleefde last ervaart.


Wat is er mis met natuurlijk ouder wordende lichamen die hun eigen behoeftes blijven hebben? Op het einde ontbloot Nancy, bevrijd van alle schaamte, haar 63-jarige lichaam voor de spiegel. Is ze tevreden of niet? Maakt niet uit want ze heeft haar eigen veilige ruimte gevonden. Ze glimlacht omdat ze nu weet hoe haar lichaam kan genieten. Een prachtig cadeau van Leo dat ze mag houden, en dat ze kan openen zonder dat ze hem daarvoor nodig heeft.‘Good luck to you, Leo Grande’ is vanaf 30 november 2022 in de Belgische zalen te zien. In Nederland speelt de film vanaf 13 okotber 2022.

 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.


Comments


bottom of page