top of page

‘Dumb money’ toont de kruistocht van de kleine belegger

​​In Dumb money betreedt Craig Gillespie de arena van de financiële wereld. De Australische regisseur vertelt het verhaal van een groep amateurbeleggers die in 2021 durfden te wedden op een klein aandeel, wat binnen enkele weken resulteerde in een buitengewone waardestijging. Het schudde niet alleen de markt op, maar dwong zelfs een van de meest invloedrijke Amerikaanse hefboomfondsen tot overgave.


Beeld uit 'Dumb money'
Beeld uit 'Dumb money'

‘Dumb money’ of dwazengeld is de neerbuigende term die de hedgefondsmanagers van Wall Street gebruiken voor het geld van de kleine investeerders. Maar: vele kleine investeerders zorgen voor veel geld.


Dat ontdekt YouTuber Roaring Kitty (Paul Dano) wanneer hij alles op alles zet door al zijn spaarcenten te investeren in GameStop. Wanneer hij daarna zijn volgers overtuigt om massaal de ondergewaardeerde aandelen van de videogame- en elektronicawinkel aan te kopen, ontploft niet enkel het aandeel maar ook zijn leven.


Robin Hood


Zo slagen kleine beleggers er samen in om de grote bonzen van Wall Street een stevige loer te draaien. Het is duidelijk voor wie Gillespie sympathie voelt. De eigenaars van de hedgefondsen worden voorgesteld als decadent rijke, onsympathieke en lepe blanke mannen die in gigantische villa’s wonen. De kleine spelers daarentegen zijn de hardwerkende ‘Amerikanen met de pet’ die maar nauwelijks rond komen. En ze zijn vooral ook rechtschapen.


Aan de hand van drie kleine verhaallijnen probeert de regisseur de kleine belegger een gezicht te geven. Hij belicht zo weliswaar de verschillende maatschappelijke groepen die mee investeren, maar slaagt er niet volledig in om de spanning en angst – die ze ongetwijfeld op een bepaald moment moeten voelen – overtuigend over te brengen.


Opmerkelijk is ook dat het gaat om een samenwerking tussen mensen die elkaar nooit in het echt ontmoeten. Roaring Kitty en zijn fans kennen elkaar niet persoonlijk en zelfs de grote investeerders kennen elkaar enkel via de telefoon.


Beeld uit 'Dumb money'
Beeld uit 'Dumb money'

Lessen in economie


Dumb money behandelt in feite een erg droog en ingewikkeld onderwerp en de personages slaan je dan ook met een heel arsenaal aan financiële terminologie om de oren – denk ook aan The big short, Adam McKays Oscarwinnende misdaadkomedie over de start van de bankencrisis in 2008. Wanneer je de zaal buiten komt weet je precies wat de woorden ‘short gaan’, ‘short squeeze’, ‘hedgefunds’ en ‘dumb money’ betekenen en dat WallStreetBets een Reddit-subpagina is waar de deelnemers de handel in aandelen en opties kunnen bespreken.


Dumb money is een mooie wraakfantasie van de timide investeerder.

Deze economieles wordt in sneltempo gegeven en door luide hiphopmuziek onderlijnd. Daardoor is de film iets minder kredietwaardig en haalt Gillespie niet het volle rendement uit de verfilming. Maar Dumb money levert wel een mooie wraakfantasie op voor de timide investeerder. Ook in de werkelijkheid is er geen grote revolutie op gang gekomen na deze gebeurtenissen. Alles is min of meer bij het oude gebleven. David heeft dan misschien wel een ronde gewonnen maar Goliath heeft de touwtjes nog steeds stevig in handen.'Dumb money' is vanaf 29 november 2023 in de Belgische bioscopen te zien. In Nederland is de film vanaf 28 september 2023 te zien.

 

Lees je onze interviews, recensies en artikels graag? Waarom ons niet steunen voor €5, €10 of €25? Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.


Comments


bottom of page