top of page

Wat valt er te zien tijdens de tweede dag van FFG?

Bijgewerkt op: 15 okt. 2021

​​Na een wat ingehouden editie vorig jaar neemt het festival opnieuw zijn vertrouwde vorm aan. Volg hier het festivalparcours van Dieter Vanden Bossche, die voor Humbug het Film Fest Gent-programma doorlicht.


Beeld uit ‘Natural light’ van Dénes Nagy
Beeld uit ‘Natural light’ van Dénes Nagy

‘Moon, 66 questions’ (regie: Jacqueline Lentzou)


Oppervlakkig gezinsdrama uit Griekenland, waarin een jonge vrouw (Sofia Kokkali) na een jarenlange afwezigheid terugkeert naar haar geboortestreek om zich te ontfermen over haar zwijgzame vader, bij wie multiple sclerose werd vastgesteld.


Moon, 66 questions is geconstrueerd rond de voorzichtige toenadering die groeit tussen de beide protagonisten. Alles blijft echter heel vaag of rudimentair en soms lijkt de weinigzeggende film nooit echt van de grond te komen.


Met Jacqueline Lentzou – een relatief nieuwe naam met verschillende kortfilms op haar actief – is een cineaste met een open geest aan het werk, die vooralsnog haar eigen weg moet zoeken.


Ontdek hier de speeltijden van de film.‘Natural light’ (regie: Dénes Nagy)


Hongarije, 1943. Talloze soldaten worden op Russisch grondgebied ingezet om de orde te handhaven en jacht te maken op partizanen. Een eenvoudige landbouwer, die deel uitmaakt van een speciale eenheid, komt met zijn bataljon in een hinderlaag terecht. Wanneer zijn overste daarbij het leven laat, is hij verplicht de leiding van het commando over te nemen.


De plot van Natural light is ontleend aan de gelijknamige roman van Pál Závada, die naar verluidt ook een grote inspiratiebron was voor de visuele omkadering van deze fysiek intense oorlogsfilm. De rauwe close-ups en het vale kleurenpalet herinneren aan het verbijsterende Son of Saul van László Nemes. Zonder eenzelfde gevoel van verstikking op te roepen, weet regisseur Dénes Nagy ons met de neus op de gruwel en het leed van de Tweede Wereldoorlog te drukken, waarvan de terneerdrukkende sfeer onder je huid kruipt.


Ontdek hier de speeltijden van de film.'The innocents' (regie: Eskil Vogt)


Als enkele kinderen buiten het alziend oog van hun ouders, hun verborgen krachten ontdekken, werpt dit een schaduw op een zorgeloze zomer in een Noorse woonwijk.


Eskil Vogt, de vaste scenarist van Joachim Trier, spint een zoveelste variant op de bovennatuurlijke thriller, en kopieert schaamteloos uit Village of the damned en een handvol soortgelijke films, maar weet het beste naar boven te halen bij zijn jeugdige cast.


Ontdek hier de speeltijden van de film.


 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.


Kommentare


bottom of page