top of page

Van kattenkunstenaar en lammetjes tot koeienstal

​​Na een wat ingehouden editie vorig jaar neemt het festival opnieuw zijn vertrouwde vorm aan. Volg hier het festivalparcours van Dieter Vanden Bossche, die voor Humbug het Film Fest Gent-programma doorlicht.


‘Benediction’ (Terence Davies)  
‘Benediction’ (Terence Davies)  

‘The electrical life of Louis Wain’ (regie: Will Sharpe)


Zoals de titel reeds weggeeft, brengt de voor een BAFTA-genomineerde regisseur Will Sharpe hulde aan Louis William Wain, een kunstenaar uit het Victoriaanse Engeland die bekend stond om zijn illustraties en tekeningen van katten met opvallende ogen en menselijke eigenschappen.


Dat Wain aan schizofrenie zou hebben geleden en werd gehospitaliseerd in psychiatrische ziekenhuizen, passeert louter als voetnoot in deze poeslieve en traditioneel ingekleurde biopic.


Benedict Cumberbatch is in zijn nopjes als de excentrieke kunstenaar. Zijn wat berekende vertolking verbleekt echter bij een stralende Claire Foy, die gestalte geeft aan de pientere gouvernante waarmee Wain in het huwelijksbootje treedt. 


Ontdek hier de speeltijden van de film.‘Lamb’ (regie: Valdimar Jóhannsson)


Een bevreemdende slow burn-thriller met absurde trekjes, over een koppel schapenhouders (Noomi Rapace en Hilmir Snær Guðnason) dat onverwacht een kans krijgt aangereikt om de pijn van hun onvervulde kinderwens te verzachten.


Debuterend regisseur Valdimar Jóhannsson – een gewezen student van Béla Tarr – heeft zijn entree alvast niet gemist en wordt nu al een mooie toekomst voorspeld. Hij laat veel in het ongewisse en drijft de onderhuidse spanning langzaam op. De kille fotografie van Eli Arenson geeft een onheilspellend karakter aan de uitgestrekte IJslandse natuur. 


Ontdek hier de speeltijden van de film.‘Cow’ (regie: Andrea Arnold)   


Andrea Arnold (Fish tank, American honey) gooit het roer radicaal om met een bijna woordloze natuurdocumentaire, waarmee ze zich in de schaduw van Viktor Kosakokovskiys Gunda begeeft. Met empathische precisie beschrijft de cineaste het dagelijkse leven van een paar koeien op een boerderij in Engeland.


Arnold tracht de toeschouwer dichter bij de dieren te brengen, om ook hun schoonheid te kunnen zien. De vraag is alleen of haar eerste non-fictiefilm, in plaats van op het grote scherm, niet eerder thuishoort op National Geographic. 


Ontdek hier de speeltijden van de film.‘Benediction’ (regie: Terence Davies)   


Terence Davies doet zijn reputatie als meest unieke stem van de Britse cinema opnieuw alle eer aan met dit puntgaaf biografisch drama, dat op onnavolgbare wijze de levenswandel van Siegfried Sassoon uit de doeken doet – een homoseksuele dichter die gebukt gaat onder zijn traumatische ervaringen aan het front, zich ophoudt bij de Londense high society en in het reine probeert te komen met zijn diepste natuur.


De manier waarop de regisseur van Distant voices, Still lives en The deep blue sea de verzen van Sassoon in het verhaal integreert en dit naadloos verweeft met nieuwsbeelden, leidt tot een aantal verbluffende scènes, die je met stille bewondering gadeslaat. 


Ontdek hier de speeltijden van de film.


 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.


Comments


bottom of page