• Robin Kramer

‘The card counter’ is wederom een vintage Paul Schrader

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

Paul Schrader maakt steeds weer dezelfde film. Dat is niet erg. Zeker niet als je weet dat die ene film Taxi driver is, waarvoor hij het scenario pende, en dat het resultaat een knappe karakterstudie is als The card counter, waarin Oscar Isaac als gokker niet in zijn kaarten laat kijken. 


Oscar Isaac in 'The card Een stoïcijnse Oscar Isaac laat niet in zijn kaarten kijken in 'The card counter'counter'
Een stoïcijnse Oscar Isaac laat niet in zijn kaarten kijken in 'The card counter'

Dagboek, voice-over, slaapgebrek. Een gecorrumpeerd nachtelijk decor. En daar kolkt in het midden de vereenzaamde mannelijke hoofdpersoon die zijn dagelijks werk als een harnas tegen de werkelijkheid draagt. Als er iemand is die het adagium van Jean Renoir — dat een regisseur uiteindelijk maar één film steeds opnieuw maakt — als mission statement gebruikt is het wel Paul Schrader. Ook in zijn nieuwste film zijn al deze elementen weer te vinden. Maar net als het briljante First reformed (2017) gloort er iets meer aan de horizon dan alleen donkere wolken. 


Ex-militair, ex-gevangene en fulltime gokker William Tell (Oscar Isaac) hoeft niet groots te winnen. In de cel heeft hij zichzelf kaarten leren tellen, waardoor hij een bescheiden bestaan kan onderhouden door de casino’s van de Verenigde Staten af te gaan en in motels te verblijven. Hij wil gewoon kaarten, it passes the time. 'Modest goals' is het devies. Win small, lose small. Maar er is weinig stoers aan zijn terughoudendheid. Het komt allemaal voort uit zijn tijd in de nor, waar hij van zijn kooi is gaan houden. Als hij een hotelkamer binnenkomt haalt hij de schilderijen van de muur en pakt hij de meubels in met lakens en touw om zijn isolement te recreëren. Tell is duidelijk geen held, maar een tragisch figuur.


Oscar Isaac speelt geen held maar een tragische figuur.

Uiteindelijk wordt hij benaderd door Cirk (gespeeld door een Tye Sheridan, die zich een beetje wankel door het script van Schrader manoeuvreert). Cirk zit zwaar in de schulden en wil wraak nemen op de militaire kolonel (Willem Dafoe) die zowel zijn vader als Tell forceerde gevangen te martelen in de Abu Ghraib-gevangenis. Tell heeft er tien jaar voor gezeten, Dafoe ging vrijuit. Dan is er nog La Linda (Tiffany Haddish) die Tell uiteindelijk overtuigt mee te doen aan de World Series of Poker. In het begin wil Tell daar niets van weten, maar uiteindelijk doet hij mee om een grote som geld te verdienen en op die manier Cirk uit zijn schulden te helpen.  Absolutie in de ander