top of page

‘The black phone’ houdt kijkers heerlijk aan het lijntje

Bijgewerkt op: 10 aug. 2022

Iedereen kent Stephen King, de schrijver van horrorklassiekers als Carrie en It. De naam van zijn zoon, Joe Hill, klinkt minder bekend in de oren. Niet voor lang meer. Hill pende het kortverhaal waarop The black phone is gebaseerd en toont zo dat hij even griezelige urban legends schrijft als zijn vader.

Mason Thames als Finney in 'The black phone'
Mason Thames als Finney in 'The black phone'

Een in clownsmasker gehulde moordenaar die kinderen op klaarlichte dag ontvoert, zwarte ballonnen op de crime scene loslaat en zijn slachtoffers daarna opsluit in een geluidsdichte kelder. Het klinkt als een urban legend die al decennia kinderen wakker houdt. Toch is het gewoon de samenvatting van de nieuwste film van regisseur Scott Derrickson (Sinister), die aan de slag ging met het kortverhaal The black phone van Joe Hill – zoon van horrorlegende Stephen King.


Derrickson focust in zijn bovennatuurlijke thriller op Finney (Mason Thames), die een van de volgende slachtoffers van de ontvoerder zal worden. Als Finney in de kelder van de grabber belandt, krijgt hij mysterieuze telefoontjes van vorige slachtoffers van de moordenaar - dit op een toestel dat eigenlijk niet eens is aangesloten. De visioenen helpen hem bij het vinden van een mogelijke uitweg.


Het is niet de enige bovennatuurlijke hulp die Finney krijgt. Ook zijn zus Gwen (Madeleine McGraw) krijgt via haar dromen, die in groezelige home video-beelden getoond worden, aanwijzingen over waar haar broer gevangen zit. Een gave die de kinderen hebben geërfd van hun overleden moeder. Ze werd haar uiteindelijk fataal, wat de achtergebleven en alcoholverslaafde vader nooit heeft kunnen verwerken. Daardoor doet hij er alles aan om deze kracht te verbannen.


Ethan Hawke als 'the grabber' in 'The black phone'
Ethan Hawke als 'the grabber' in 'The black phone'

Huiselijke horror


Door te kijken naar de kinderen die kreunen onder het verlies van hun moeder en een drankzuchtige vader die zijn verdriet op hun afreageert, ontstijgt The black phone de status van goedkope griezelfilm. Derricksons bovennatuurlijke thriller is immers evengoed een filering van deze bikkelharde gezinssituatie. Het vraagt veel van de jonge acteurs, die de sterren van deze film zijn. In de scènes waar de onstabiele vader gewelddadig tekeer gaat, wil je door hun hyperrealistische acteerwerk in het scherm kruipen en tussenbeide komen.


Derricksons bovennatuurlijke thriller is even goed een filering van een bikkelharde gezinssituatie.

Ook the grabber lijkt een moeilijke jeugd te hebben gekend. Dit kunnen we afleiden uit de subtiele hints die hij aan Finney geeft tijdens hun raadselachtige gesprekken. Maar het fijne ervan komen we niet te weten.


Het is een opmerkelijke rol voor Ethan Hawke, die de engste vertolking uit zijn carrière neerzet. Het enige wat zijn wispelturige karakter nog een beetje voorspelbaar maakt, zijn de maskers die hij draagt. Die past hij aan naar gelang zijn gemoedstoestand - een simpele maar briljante insteek die toelaat om voorbij de façade van de psychopaat te kijken.Gruwelijk genieten


Na een korte omweg in het Marvel-universum met Doctor Strange blaast Scott Derrickson met The black phone opnieuw wat leven in het horrorgenre. Dat doet hij niet enkel met een sfeervolle setting en een cast die indrukwekkende vertolkingen neerzet. Ook de inventiviteit waarmee hij zijn kijker geboeid aan de zwarte telefoonlijn houdt, verdient lof. Al zal wie diens huiveringwekkende trukendoos kent, merken dat hij sommige zaken ook al deed in zijn bekendste film Sinister (2012), zoals het gebruik van unheimliche home video-footage.'The black phone' is sinds 22 juni 2022 in de Belgische bioscopen te zien. In Nederland kwam deze film op 28 juli 2022 in de zalen.

 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.


bottom of page