top of page

Komt een nette flik oog in oog te staan met een vies klusje

Karakterkop Pierfrancesco Favino schittert als robuuste maar zachtaardige flik in L’ultima notte di Amore, een stijlvolle misdaadfilm uit Italië die de adrenaline langzaam doet stijgen.


Pierfrancesco Favino als Amore, een flik.
Pierfrancesco Favino als Amore, een flik.

Het kon niet beter beginnen. Via een minutenlang droneshot laat regisseur-scenarist Andrea Di Stefano ons vanuit de lucht meteen kennismaken met de ontzagwekkende grootstad Milaan bij nacht. De beelden van de Noord-Italiaanse metropool worden begeleid door opzwepende muziek en door de namen van cast en crew die in dikke, bloedrode letters het samenspel van historische gebouwen en moderne architectuur bedekken. Wie deze zomer niet op het vliegtuig stapt, heeft dan toch Milaan al gezien.


Na vele omzwervingen stopt de camera aan een appartement waar een feestje aan de gang is. Want Milaan leeft ook ‘s nachts. Het blijkt een verrassing voor Franco Amore (Pierfrancesco Favino, de karakterkop uit Nostalgia en Il traditore), een man die er na 35 jaar hondstrouwe dienst bij de recherche mee ophoudt. Amore’s pret is echter van korte duur. Zijn partner en beste vriend Dino wordt dood aangetroffen in een snelwegtunnel vlakbij. Met drie kogels vakkundig in de borst gejaagd.Working class hero


L’ultima notte di Amore is evenveel een intieme karakterschets als een ambitieuze misdaadfilm. Onder het pikzwarte lederen vest van Amore gaat een imposant lichaam schuil dat een zekere sportiviteit, maar ook de occasionele consumptie van een smakelijke pint verraadt. Zijn stevige baard en jongere, temperamentvolle vriendin Viviana (Linda Caridi) doen uitschijnen dat Amore de touwtjes steeds in handen heeft.


Favino krijgt in zijn rol als Amore de ruimte om de clichés gekoppeld aan zijn robuuste uiterlijk te weerleggen, of minstens te nuanceren.

Favino krijgt de ruimte om de clichés die automatisch aan zijn robuuste uiterlijk gekoppeld worden te weerleggen, of minstens te nuanceren. Zijn Italiaanse karakterkop dook eerder al op in bescheiden bijrolletjes in grote Hollywoodfilms als World War Z en Rush, in eigen land is hij een uiterst gewaardeerd en gelauwerd leading man.


Weet deze flik zijn reputatie zuiver te houden tot het einde?
Weet deze flik zijn reputatie zuiver te houden tot het einde?

Hij zet Amore neer als een kwetsbaar figuur. Ondanks zijn onberispelijke staat van dienst wordt hij aanzien voor iemand die het nooit tot commissaris geschopt heeft. Niet dat hij die post ambieerde. Als rechercheur kan hij het zich veroorloven om netjes binnen de lijntjes te kleuren. Amore is een Italiaanse working class hero met een verregaand gevoel voor rechtvaardigheid.Een Chinees zakcentje


De eerste helft van de film is een flashback die leidt naar de moord op Dino. Daaruit blijkt dat de brave Amore van meer afwist dan hij deed uitschijnen. Net voor zijn laatste week bij de recherche ingaat, komt hij tegen wil en dank op goede voet te staan met de Chinese maffia - het zijn daar niet allemaal gladgeschoren Sicilianen. Ze bieden hem een flinke zakcent in ruil voor een eenvoudig klusje. Het zet zijn pensioen én zijn reputatie op het spel. De ambitieuze Viviana ziet dan weer haar kans om zo haar eigen pensioenplan op te fleuren.


L’ultima notte di Amore heeft de allure van een Hollywoodfilm, minus de overdaad aan geweld en spektakel. Al is er wel dat sentimentele einde.

Het samenspel van de twee acteurs is aandoenlijk en belangrijk voor wat later in het verhaal komt, maar zorgt er wel voor dat de donkere, dreigende toon van het openingskwartier niet aanhoudt. Net als het tempo dreigt te gaan kabbelen, blijkt dat het vooral opbouwt naar wat moet komen. Daar heb je die muziek weer uit het openingsshot. Die weet op de juiste momenten door te breken om je adrenalinespiegel de hoogte in te jagen - net als bij Amore. Van nul tot honderd in een uur.


L’ultima notte di Amore heeft de allure van een Hollywoodfilm, minus de overdaad aan geweld en spektakel. Al is er wel dat sentimentele einde. Franco Amore? Uiteindelijk is hij de enige Italiaan die je deze zomer echt wil zien.'L'ultima notte di amore' kwam op 14 juni 2023 in de Belgische zalen. In Nederland verschijnt de film 10 augustus 2023 in de bioscoop.

 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk. Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.


Commenti


bottom of page