De Franse filmmaakster Lisa Azuelos verfilmt La chambre des merveilles, de bestseller van Julien Sandre uit 2020 waarin een alleenstaande moeder na het ongeluk van haar 13-jarige zoon zijn bucketlist begint af te werken om hem te helpen ontwaken.
Zwemmen met walvissen. Hallucinogene paddenstoelen eten die je alle kleuren van de regenboog laten zien. Met een helikopter naar de Shetlandeilanden vliegen. Een uitdagende afdaling per skateboard. Een spannende zoektocht in Japan. Je tag aanbrengen op plaatsen waar het niet mag. Het zijn maar enkele dingen die op de bucketlist van Louis (Hugo Questel) staan, de dertienjarige zoon van de hardwerkende en alleenstaande moeder Thelma (Alexandra Lamy).
Hun dagen rijgen zich aan elkaar met akkefietjes op het werk en af en toe een conflict op de school. Tot plots het onvoorstelbare gebeurt: Thelma’s skateboardende zoon wordt aangereden. Met een aantal intracerebrale hematomen belandt hij in een langdurige coma. Thelma weet zich geen raad. Tot ze onder het hoofdkussen op zijn bed een schriftje vindt waarin Lous tekende en neerschreef wat hij allemaal wou doen voor de wereld vergaat.
In een opwelling besluit Thelma een van die wensen uit te voeren: ze verontschuldigt zich in zijn plaats bij zijn beste vriendinnetje Amara (waar hij stiekem verliefd op is). Deze blijkt al lang niet meer boos op hem te zijn want ze brengt regelmatig de nota’s langs die ze in de klas maakt voor Louis. Wanneer Thelma dat aan de comateuze Louis vertelt, parelt er een traantje in zijn gesloten ooghoek. Ondanks het feit dat er puur medisch geen verandering in zijn toestand wordt vastgesteld, besluit Thelma om heel het ‘to do’-lijstje van haar zoon af te werken. Ze gelooft dat het relaas van de avonturen die ze in zijn plaats beleeft Louis uit zijn coma zal halen.
Face the fear
Door deze droomlijst af te werken ontdekt ze dat ze haar zoon eigenlijk niet zo goed kende. De uitzichtloze toestand van Louis’ coma transformeert in een hoopvolle zoek- en ontdekkingstocht waarbij Thelma heel wat verrassende ervaringen opdoet. Ze kijkt haar angsten recht in de ogen. Ze verliest de schrik om te leven en doet dingen die ze nooit eerder overwogen heeft. Ze durft. Het is het verhaal van een moeder die, om haar zoon terug tot leven te wekken, zichzelf eerst terug leven inblaast.
Het is het verhaal van een moeder die, om haar zoon terug tot leven te wekken, zichzelf eerst terug leven inblaast.
Thelma leert de skatersgemeenschap kennen waar haar zoon blijkbaar de mascotte van was. De warmte van de hechte vriendengroep steunt haar in haar ondernemingen. Ze leert zelf op een skateboard staan en gaat alleen naar Japan op jacht naar de auteur van de gigantisch populaire manga waar haar zoon fan van is. Het mooie van de film is dat hij de kijker zo toont dat het leven het waard is geleefd te worden want ‘het is eigenlijk zacht en het zijn de mensen die hard zijn’ zoals een van de personages in de film het stelt. Leven is een dans met je dromen, de werkelijkheid en de manier waarop dat alles je verandert. De film toont hoe je buiten je comfortzone kan gaan.
Tegenstrijdig
Tussen de droomverwezenlijkingen in, keert Thelma terug naar het ziekenhuis waar Louis ligt. Niet alle verhalen eindigen daar even positief. Toch is het ook de plaats waar een sterke band ontstaat tussen de ouders van de patiënten en het personeel. Een voorstelling die volledig strookt met de werkelijkheid. Maar ook familiebanden worden er aangehaald. Zo groeien Thelma en haar moeder Odette (Muriel Robin) zachtjes naar elkaar toe tijdens deze beproeving van het leven.
La chambre des merveilles daagt de kijker uit om zijn eigen Droomlijst waar te maken voor het te laat is.
La chambre des merveilles rijgt verschillende uitdagingen aan elkaar. Daardoor is de film ritmisch maar toch ook tamelijk fragmentarisch. Hij komt soms ook enigszins tegenstrijdig over want Thelma amuseert zich uiteindelijk goed tijdens al haar avonturen terwijl haar zoon in coma ligt. Om die tegenstelling te verzachten stelt de film dat er een connectie is tussen moeder en kind omwille van het gedeelde DNA. Louis reageert namelijk vaak op een of andere discrete manier (glimlach, vingerbeweging) als hij ‘voelt’ dat zijn moeder gelukkig is.
Als kijker heb je eigenlijk dezelfde reacties als Louis. Vanuit de kamer waar Thelma’s zoon in een langdurige coma ligt en alleen maar kan meedromen met de avonturen van zijn moeder daagt La chambre des merveilles de kijker uit om zijn eigen Droomlijst waar te maken voor het te laat is. “Want”, zo schrijft Louis in zijn schriftje, “dat kan sneller gebeuren dan je denkt.”
La chambre des merveilles is vanaf 22 maart 2023 te bekijken in de Belgische bioscopen.
Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.