top of page

Is dit de ‘Le petit prince’ van de TikTok-generatie?

Bijgewerkt op: 16 jan.

In een tijdperk van virtuele verbondenheid en menselijke isolatie biedt Pablo Bergers animatiefilm Robot dreams een prachtige reflectie op vriendschap.


Beeld uit 'Robot dreams'
Beeld uit 'Robot dreams'

Fans van de bekroonde Spaanse regisseur Pablo Berger, vooral bekend door Blancanieves, zullen ongetwijfeld nieuwsgierig zijn naar zijn eerste animatiefilm, Robot dreams. Deze film is een subtiele en emotionele adaptatie van Sara Varóns gelijknamige graphic novel, waarin het noodlottige lot van de vriendschap tussen Hond en Robot centraal staat.


Na een dag aan het strand moet Hond zijn vriend achterlaten met een lege batterij – ondanks talloze inspanningen om hem daar weg te halen. Zal er ooit een hereniging plaatsvinden?


De Kleine Prins


Robot dreams roept associaties op met ‘Le Petit Prince’ van Antoine de St-Exupéry. Net zoals de Kleine Prins leidt ook Hond een geïsoleerd bestaan. Hij woont alleen in een appartement en staart naar televisieprogramma’s die hem doen geloven dat iedereen zijn geluk heeft gevonden met een partner. Dat stelt hij ook vast als hij ’s avonds door het raam kijkt en ziet hoe zijn overburen samen gelukkig zijn.


Hond voelt zich eenzaam, en zoals de eenzaamheid van de Kleine Prins doorbroken wordt wanneer zijn Roos het levenslicht ziet, gebeurt dat ook voor Hond. De Robot die hij zelf bouwt verwarmt zijn hart.


Wanneer de Kleine Prins ontdekt dat zijn Roos niet uniek is, is hij aanvankelijk teleurgesteld. Uiteindelijk beseft hij dat ze uniek is voor hem. Hond probeert wanhopig zijn mechanische vriend te herstellen, maar realiseert zich uiteindelijk ook dat Robot uniek is – maar niet de enige in zijn soort. Hond sluit nieuwe vriendschappen, van een smeltende sneeuwman tot gemene miereneters, terwijl Robot via dagdromen op het strand probeert te ontsnappen naar betere oorden. Beiden verlangen naar een andere afloop van die noodlottige dag aan het strand.Nostalgie


Bergers Robot dreams is gebaseerd op Sara Varóns gelijknamige graphic novel. Hij bleef trouw aan haar stijl, structuur en kernthema's maar introduceert de stad New York als belangrijk decor. Inclusief al zijn iconische kenmerken. Deze metropool fungeert als antagonist, met zijn vele obstakels die overwonnen moeten worden. Het voelt als een nostalgische ode aan de stad die nooit slaapt.


Robot dreams voelt als een nostalgische ode aan de stad die nooit slaapt.

Deze nostalgie weerklinkt ook in de muziek, die je meeneemt op een reis door de tijd. Zijn film is duidelijk geen stomme film zoals Blancanieves, die een zwart-withommage met tussentitels was aan de jaren 1920. De zorgvuldig gekozen songs, geladen met woordeloze betekenis, nodigen onvermijdelijk uit tot dansen terwijl je de film bekijkt. ‘Do You Remember’ van Earth, Wind & Fire fungeert als rode draad door de film en roept herinneringen op. Voor Berger is de film een eerbetoon aan de mensen die hij verloor, aan het leven en aan de dood.


New York voelt als een belangrijk personage in 'Robot dreams'
New York voelt als een belangrijk personage in 'Robot dreams'

Vriendschap vs virtuele tijden


In de kern gaat Robot dreams over vriendschap en de kwetsbaarheid ervan. Daarnaast schuilt er ook een liefdesverhaal in, gaat het over omgaan met verlies van belangrijke personen in je leven. Het raakt tevens aan de vele virtuele vriendschappen die tegenwoordig ontstaan, waarbij alles verloopt via machines, terwijl vriendschappen in het echte leven veel gecompliceerder zijn. Robot dreams doet nadenken over de ‘maakbaarheid’ van vriendschap. Hond programmeert Robot naar zijn eigen smaak, waarbij zijn vriend enthousiast deelneemt aan zijn activiteiten en niet andersom.


Robot dreams doet nadenken over de ‘maakbaarheid’ van vriendschap.

Berger laat zich niet vastpinnen op een specifiek genre. Hij vergelijkt zijn films met zijn kinderen; ze dragen allemaal zijn DNA, maar zijn toch uniek. Voor deze film koos hij animatie, een medium dat niet beperkt wordt door een specifiek genre. De grenzeloosheid van animatie zorgt ervoor dat de kijker vergeet dat het geen live action is. Robot dreams spreekt iedereen op een andere manier aan, maar de boodschap blijft helder: vriendschap vind je daar waar je het zoekt.‘Robot dreams’ is vanaf 27 december 2023 in België te zien. In Nederland verschijnt de film 14 februari 2024.

 

Lees je onze interviews, recensies en artikels graag? Waarom ons niet steunen voor €5, €10 of €25? Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.


Comments


bottom of page