top of page

Een ontnuchterende blik op beschonken seks en vriendschap

Bijgewerkt op: 7 dec. 2023

Molly Manning Walker debuteert overtuigend met How to have sex, dat aan de hand van enkele vakantievertellingen haarfijn het onderscheid maakt tussen seks en verkrachting. Walker en haar cast laten op overtuigende wijze zien hoe (dronken) seks op een subtiele manier schade kan toebrengen die niet meteen zichtbaar is.

Beeld uit 'How to have sex'
Beeld uit 'How to have sex'

De vakantie van hun leven. Daar hopen hartsvriendinnen Tara (Mia McKenna-Bruce), Em (Enva Lewis) en Skye (Lara Peake) aan te beginnen als ze het vliegtuig nemen naar Malia, een kuststadje op Kreta waar talloze Engelse afstudeerders samenkomen voor diezelfde ervaring. De vriendinnen betrekken een appartement met uitzicht op het zwembad en het terras van hun buren, waardoor ze Badger (Shaun Thomas) en Paddy (Samuel Bottomley) leren kennen. Gezamenlijk storten ze zich in het nachtleven van Malia, waar ze van de ene roes in de andere tuimelen, vaak zonder helder besef van de realiteit.


Het eerste deel van de film toont de excessen van hun roes en betrokkenheid bij ogenschijnlijk leuke, seksgerelateerde spelletjes die de volgende dag vergeten zijn. Echter, het tweede deel werpt een ontnuchterend licht op de geheimen die ze voor elkaar verborgen houden, uit angst om niet bij de groep te horen.


Seksobsessie


How to have sex tast de obsessie met seks van onze samenleving af, belicht de onzekerheden van opgroeien en onthult de druk die jonge meisjes voelen om op een bepaalde manier te handelen en zich te kleden om ‘cool’ en ‘normaal’ te zijn en erbij te horen. Dit vooral omdat zo’n vakantie bedoeld lijkt om je maagdelijkheid te verliezen, mocht dat nog niet gebeurd zijn. Paradoxaal genoeg bestaat er tegelijkertijd ook een verwachting van hoe speciaal dit moment zou moeten zijn, waardoor het onmogelijk wordt om toe te geven dat je er elk moment van haatte en wenste dat het nooit had plaatsgevonden.


How to have sex tast de obsessie met seks van onze samenleving af

De film confronteert de kijkers met de harde realiteit dat zelfs ‘besties’ niet altijd de steun zijn die je hoopt dat ze zijn. Het geheim dat je uit angst voor veroordeling voor je houdt, creëert een gevoel van eenzaamheid. Walker toont met kracht hoe meisjes, met Skye als sterk voorbeeld, zich gemeen kunnen gedragen, zelfs als ze beweren grappig te zijn.


De vraag of deze ‘hechte’ vriendschap werkelijk levenslang zal zijn, hangt in de lucht, vooral gezien hun sterk uiteenlopende academische prestaties die hun paden kunnen doen scheiden.


Beeld uit 'How to have sex'
Beeld uit 'How to have sex'

Systeemkritiek


How to have sex is een krachtige coming-of-agefilm waarin alle personages met empathie worden benaderd. De schuld wordt niet bij de personages gelegd, maar eerder bij het systeem. Mia McKenna-Bruce schittert als Tara, waarbij de talrijke close-ups haar gevoelens en gedachten duidelijk maken via gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Je ervaart de gebeurtenissen vanuit haar perspectief. Ook Shaun Thomas voegt diepgang toe aan zijn personage Badger.


Walkers veelbelovende debuut is een verhaal over vriendschap, de dreiging van mannelijke roofdieren, het nachtleven als een gevangenis van verlangens en uiteindelijk eenzaamheid. How to have sex is een film die een universeel publiek zou moeten bereiken; de ‘beste vakantie ooit’ is misschien degene die je liever zou vergeten. Alleen blijkt dat onmogelijk.How to have sex is vanaf 29 november 2023 in de Belgische bioscopen te zien. In Nederland is de film vanaf 15 februari 2024 te zien.

 

Lees je onze interviews, recensies en artikels graag? Waarom ons niet steunen voor €5, €10 of €25? Schrijf je hier in op onze wekelijkse nieuwsbrief.


תגובות


bottom of page