• Alain Beerens

Er zit meer wijsheid in pandemiefilms dan je denkt

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

Het meest speculatieve genre - scifi! - is een broeihaard van wijsheden die helpen om apocalyptische plagen door te komen. Herbekijk maar even befaamde pandemiefilms als Contagion of Children of men. Je zal versteld staan.


Cillian Murphy in '28 days later'.
Cillian Murphy in '28 days later'.

Ooit waren pandemiefilms amusant vermaak. Maar nu we er middenin zitten, kijken we er met heel andere ogen naar. Zelf zijn we aanbeland op het punt waar we ons gingen afvragen of er misschien toch niet een ander van op te steken valt. Misschien ligt in die films wel de oplossing besloten die een einde kan stellen aan deze hele toestand. Of klinkt dat al te gek?


Dat moet je niet zeggen tegen Matt Hancock, voormalig Staatssecretaris van Volksgezondheid in het Verenigd Koninkrijk en tevens verantwoordelijk voor disaster control toen deze pandemie toesloeg. Hancock gaf in een interview met The Guardian immers toe dat hij inspiratie voor zijn vaccinatiebeleid had gevonden in Steven Soderberghs Contagion.


Reden genoeg om enkele iconische sciencefictionklassiekers onder de loep te nemen en te kijken of er niet nog meer lessen vallen te leren.Les 1: respecteer altijd de quarantaine


'Listen to me, if we break quarantine, we could all die.' Niemand vatte het beter s