top of page

De wasserette-uitbaatster die orde schept in de chaos

Bijgewerkt op: 8 aug. 2023

Binnen het totaal absurde en onvoorspelbare multiversum van Everything everywhere all at once kung-fu trapt Michelle Yeoh zich een weg naar haar levensdoel en het hart van haar gezin. Dus schrik niet wanneer je te midden van al deze onzinnigheid plots naar je zakdoek grijpt.


Michelle Yeoh met 'googly eye' in 'Everything everywhere all at once'
Michelle Yeoh met 'googly eye' in 'Everything everywhere all at once'

De titel verraadt meteen de enorme ambities van dit overrompelende spektakel over de ervaringen van de Amerikaans-Chinese wasserette-uitbaatster Evelyn (Michelle Yeoh) op de belastingdienst. Het is een filosofisch onderzoek naar de zin van het leven, een tedere romcom, een familiedrama, een blik op migratie, een ode aan Wong Kar-Wai en martialartsfilms, een hilarische parodie op Ratatouille en meer. Het is werkelijk alles, overal en tegelijkertijd.



Immens en banaal


Op het ritme van een videogame ontdek je als kijker samen met Evelyn de bizarre logica, terwijl je je een breuk lacht. Want Everything everywhere is even onnozel als de vorige langspeler van regisseursduo Daniels (Daniel Kwan en Daniel Scheinert). De ongeremd dwaze humor uit Swiss army man, waarin Daniel Radcliffe een multifunctioneel schetend lijk speelde, komt in veelvoud terug.


Ondanks de enorme ambities, blijft het verhaal geworteld in het herkenbare.

Het is dankzij die alledaagsheid dat de strak gemonteerde film niet bezwijkt onder zijn immense omvang. Het verhaal blijft geworteld in het herkenbare: van de centrale moeder-dochterrelatie en de echtelijke problemen, tot bureaucratie-gerelateerde frustraties en banaliteiten als papercuts en schoenen aan de verkeerde voet.



Hotdogvingers


Als Evelyn combineert de gevierde actrice Michelle Yeoh haar beroemde fysieke présence met een ongeziene kwetsbare emotionaliteit. Maar ze is niet de enige die al haar facetten mag uitspelen. De volledige begaafde cast springt moeiteloos doorheen de universums, of hun vingers daarin nu hotdogs zijn, of ze er als kung-fumeesters door het leven gaan. Ke Huy Quan blinkt uit als Evelyns echtgenoot Waymond, wiens gevoeligheid zijn sterkte blijkt. En Jamie Lee Curtis is tegelijkertijd angstaanjagend, hilarisch én herkenbaar als de uitgeputte belastingcontroleur. Maar het is vooral in de gespannen relatie tussen Evelyn en haar charismatische queer dochter Joy (Stephanie Hsu), dat de nuance ligt.


Jamie Lee Curtis en Michelle Yeoh in 'Everything everywhere all at once'
Jamie Lee Curtis en Michelle Yeoh in 'Everything everywhere all at once'

Everything everywhere all at once beschrijft onze realiteit als een aftakking die niet helemaal ‘klopt’. Dat resoneert enorm in de ongrijpbare chaos van de wereld vandaag. Gelukkig lijkt die wereld na afloop van deze film er plots één vol eindeloze mogelijkheden. Alsof we heel even in de best mogelijke versie ervan mogen vertoeven. De versie waarin de Daniels films mogen maken.



Everything everywhere all at once is vanaf 20 juli 2022 in de Belgische zalen te zien. In Nederland speelt hij al vanaf 19 mei 2022.

 

Genoten van dit artikel? Neem een jaarabonnement op Humbug en ontvang elk kwartaal een oogstrelend magazine in je bus. Zo maak je meteen ook onafhankelijke filmjournalistiek mogelijk.


Comments


bottom of page